1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. ЕК ще забрани пестициди, които са вредни за пчелите

ЕК ще забрани пестициди, които са вредни за пчелите

Мораториумът трябва да влезе в сила в началото на юли

Европейската комисия е получила днес зелена светлина, за да наложи двугодишна забрана на цялата територия на ЕС за използването на пестицидите, които според мнозинството експерти са основна причина за рязкото намаляване на популациите от пчели на Стария континент, съобщава АФП, като се позовава на неназован осведомен източник.

Според информациите до момента ключова експертна комисия е дала одобрението си за въвеждането на мораториум върху три вида пестициди, който трябва да влезе в сила в началото на юли.

На заседанието в Брюксел днес в полза на забраната за гласували 15 от държавите членки (водени от Франция и Германия), докато против са били 12, сред които Великобритания и Унгария, уточнява източникът.

Въпреки, че мнозинството от европейските държави гласуваха „за” спасяването на пчелите, съгласно комплексната система за гласуване прилагана в ЕС, която отчита желанието на избирателите, гласовете в полза на забраната са 187, докато против са 125, при 33 въздържали се, което означава, че при липсата на квалифицирано мнозинство решението остава в ръцете на Европейската комисия.

Пчелите отговарят за над 80% от опрашването на растенията от насекоми и са жизненоважни за глобалното производство на храни, припомнят международните наблюдатели.

Основните световни производители на пестициди – като германския концерн Bayer и швейцарския Sygenta - отхвърлят от години обвиненията, че техните химикали са причина за намаляващия брой на пчелите, твърдейки, че данните са основани на грешно тълкуване на научните факти.

Това ще е първата континентална забрана за определени химикали, въвеждана в цял свят.

Забранените инсектициди – „имидаклоприд” (imidacloprid) и „клотианидин” (imidacloprid) – произвеждани от Bayer, и „тиаметоксам” (thiamethoxam), произвеждан от Syngenta, се използват както при обработката на растения, така и директно върху почвите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.