1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Виждам България като врата в земеделието и телекомуникациите от Азия за Европа

Виждам България като врата в земеделието и телекомуникациите от Азия за Европа

Снимка:

Д-р Антъни Джуд де Силва, австралийски фермер

- Д-р Де Силва, защо решихте да се занимавате с овцевъдство и земеделие? Дали пък това не е Вашият семеен бизнес?

- Харесва ми да работя с овце и да се грижа за тях. От гледна точка на бизнеса и селското стопанство, аз живея в едни от най-добрите за производство на фина вълна територии на Австралия. Да, това е семеен бизнес. Всички членове на семейството ми са ангажирани и се наслаждават на работата във фермата и това позволи на бизнеса ми да расте. Имам трима синове. Те са ангажирани в земеделския бизнес и помагат на хората, ангажирани в отглеждането и пашата на овцете.

- Къде се намира Вашата ферма?

- Земеделските стопанства са разположени в източната част на австралийския щат Нов Южен Уелс (NSW ), близо до един град, наречен Boorowa. Намира се на около 100 км на северозапад от Канбера, столицата на Австралия, и на около 300 километра южно от Сидни.

- Как започна Вашето овцевъдство?

- Започнах със 120 акра земя с 250 овце Merino. Това беше през 1984 г. Оттогава използваните земеделски площи са се увеличили до около 2500 акра, както и смесицата от селскостопански предприятия, които произвеждат месо, вълна, зърнени култури. Общият брой на животните във фермата е около 6000 овце и около 200 броя едър рогат добитък, за които ние произвеждаме и около 300 тона зърно годишно.

- Собствена или наета е земята, която използвате?

- Ние притежаваме земята, която използваме. Цената на площите ни под аренда е по-ниска, отколкото тази на собствената ни земя. За поддържане и развитие на бизнеса в дългосрочен план избрахме варианта закупуване на земя. Това се оказа една добра инвестиция, тъй като цените на земята и на собствения ни капитал се увеличиха през годините.

- Какъв тип овцевъдство практикувате: целогодишно пасищно или смесено?

- Всички животни се отглеждат и хранят свободно в заграден обсег. Заградената площ обикновено е около 100 акра като размер и е самостоятелна. Тя си има и своите собствени язовири и сенчести дървета. Различните заграждения се използват за различни периоди от планираната програма. Например, заградената площ с добър подслон и източно изложение се използва за агнене. Плоските части се използват за отбиване и угояване на агнетата, за да растат по-бързо.

- Къде колите животните за месо и как го продавате?

- Във всички случаи клането на животни се извършва в лицензирана кланица. Съществуват известен брой на кланици в рамките на около два часа път с кола от фермите. Обикновено продажбата на животните става в стопанския двор, а в някои случаи по силата на форуърден договор (бел.ред.: Форуърдният договор е договор да се закупи или продаде актив в определен бъдещ момент на определена договорена между страните цена (доставна цена, форуърд цена) с месарски или верига супермаркети).

- Какво е качеството на добиваната в стопанството Ви вълна?

- Ние произвеждаме фина вълна, която е подходяща за костюми и дрехи, носени на голо. Дебелината на въпросната вълна, която произвеждаме от мериносова овца, е около 15,5 до 18,5 Micron. В зависимост от нивото на търсената вълна от купувачите, цената може да варира значително. Ето защо ние създаваме резерв за цена за всяка линия от вълна и я задържаме, докато не се получи цена, която е приемлива или която се диктува от паричните потоци. Компанията за управление на веригата е наречена Woolconnect. Прекарали сме последните 5 години в предлагането на продукти директно към австралийската вълна като продукт, който се произвежда у нас и вече е готов за разширяване на пазара в световен мащаб.

- Как Woolconnect – компанията, която сте основали, работи с другите 66 ферми? Само изкупувате вълната им или си сътрудничите и по други начини?

- Woolconnect е собственост на равни дялове на 66-мата производители. Woolconnect изникна след Merino. Животновъдната асоциация у нас има специалисти за подобряване на стойността на продукцията на земеделските производители на отделни типове вълна. На този етап нашият основен акцент в Woolconnect е пазарът, при който нашата вълна да върви нагоре като бизнес и директно за потребителите. Woolconnect може да осигури купувачи на вълна по изпитан начин. Убеждението ни е, че е най-добре производството ù да бъде в посока нейното влагане в направата на дрехи.

- Днес отглеждате 500 хил. овце и произвеждате над 3 млн. килограма вълна. Кои са основните и задължителни условия за старта и оцеляването на този тип земеделски производства?

- Основната предпоставка за създаване на земеделски структури като Woolconnect е силният ангажимент от страна на отделните фермери да работят заедно за създаване на механизми за колективен маркетинг, за да се свързват директно с потребителите. Втората предпоставка е да има механизъм, който да предоставя на всички фермери възможността да продават чрез Woolconnect – избор, който са избрали да упражняват, а не като задължителен механизъм. По този начин се насърчава широка част от фермерите да се присъедини към групата и да остане в нея, като всеки фермер запазва своята независимост, но има уникалната възможност да продава чрез колективни механизми за пласмент на пазара.

- Кои от овчите продукти – вълна, агнешко и овче месо , са най-конвертируеми и търсени на световните пазари в момента?

- Търсенето на вълна, агнешко и овнешко растат на международните пазари, но има различни механизми на това търсене. Ще спомена само, че увеличаването на доходите за много домакинства се отразява на търсенето, както и промените в международните митнически тарифи, откриването на нови пазари, дори предпочитанията на потребителите за възобновяеми влакна. През последните двадесет години се наблюдават много фермери, които коригират програмите си за селективно отглеждане на овце, които да имат меки, приятни, приемливи влакна, които да не са бодливи. В нашия случай ние тестваме всички тези влакна.
 
- В местни или високопродуктивни породи инвестирате в момента и какви са плановете Ви в тази посока, ако откриете своя овцевъден бизнес с партньори и животни и в България?

- Ние ще разгледаме този въпрос по следния начин – от гледна точка на нуждите на пазара, и от гледна точка на производствения капацитет на земята. От гледна точка на нуждите потенциалните пазари са в Близкия изток, както и в Азия. Ние планираме да направим редица проучвания, за да разберем как най-добре да развиваме устойчив бизнес в дългосрочен план. За да постигнем това, бихме искали да си сътрудничим с научните институции, а също и със съществуващите фермери, като начин да обменяме информация и да надграждаме земеделски практики, които България е създала през вековете.
 
- И накрая, като логичен завършек, вместо обикновено начало на нашия разговор, защото се оказахте неочаквана находка, разкаже и нещо за себе си, за семейството си? На колко години сте? Какво е Вашето образование? Разбрах, че имате и докторска степен.

- Роден съм в Цейлон през 1956 г. Баща ми е управлявал редица чаени и каучукови плантации в Цейлон. Всъщност баща ми беше публикувал две книги за чай и за управление на каучукова плантация. Това ме вдъхнови, както от академична, така и от земеделска гледна точка. Завърших университет във Великобритания и първата ми работа беше като софтуерен инженер за Южната Network Телевизия в Саутхемптън. Преместих се в Австралия, когато бях на 21 години. Правителството на Австралия ме нае и ме премести в Канбера през 1978 г. за разработване на телекомуникациите за неговите нужди.

Заех се със земеделие през 1984 г. като хоби и след това през годините тази моя дейност се разшири до бизнес. От академична гледна точка съм специализирал в софтуер за телекомуникационни приложения. Реших да покрия магистърска и докторска степен по Телекомуникационен софтуер в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия. Въз основа на мои академични изследвания основах компанията TelSoft, която сега работи в Австралия, Сингапур и Индонезия. През 2014 г. се надявам TelSoft да имат офис в София и да разшири тази си дейност в Европа, като във вашата столица бъде нейната база.

 

интервю на Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.