1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Фуудпиъринг - ново течение в света на кулинарията

Фуудпиъринг - ново течение в света на кулинарията

Учени създават специални диаграми на храните, чиито вкусове могат да се комбинират на молекулярно ниво

Трудно е да се намери точен отговор на въпроса какво е това фуудпиъринг? Стремеж на кулинарите и барманите да създават напитки и храни с нови вкусове и аромати или ново течение в света на кулинарията, чиято цел е да създаде непознати изкушения за човешкото небце. На този въпрос се опитват да отговорят учени от белгийската агенция Sense for Taste. Те създават специални диаграми на храните, чиито вкусове могат да се комбинират на молекулярно ниво, пише agrotv.bg.

На основата на тях главният готвач на експерименталната кухня Петер Кукит създава рецепти на ястия с нови и непознати аромати и вкусове. Като например шоколадов  мус поднесен с червено цвекло и овкусен с оцет и зехтин.  Но това е само началото, защото шоколадовия мус може да върви в комбинация с кафе, лук и сланина.

„Тази комбинация е възможна, защото лукът, шоколадът, кафето и сланината имат общи вкусови молекули“, разяснява Петер Кукит за „Дойче Веле“. Заедно със своя колега Бернар Лахус те се опитват да разберат кои храни се съчетават най-добре вкусово и защо. Всяка храна има стотици вкусови съставки. Те са изследвали вече хиляди съставки.

„Анализираме все нови и нови храни, които ни предлагат професионалните кулинари или обикновени хора, които искат да готвят използвайки нови съставки, или традиционни за техния регион продукти“, казва Бернар Лахус. Анализите показват кои компоненти на ароматите в отделните храни могат да са съвместими. Така изникват комбинации като парченца бадеми с брокули, месо или банани с гъши дроб и маракуя върху кожа от пилешко месо,  говеждо месо с гъби върху кекс или коктейл от говежди бульон, сок, джин и бяла бира. Сред клиентите на агенцията са различни готвачи и кулинари и рок звездата сред производителите на белгийски шоколад – Доменик Персон, който експериментира от 12 години с необичайни съставки.

„Тук имаме бонбони с васаби (японски хрян), които са с много остър вкус, но е вълнуващо да се откриват нови и нови вкусове. Имаме и такива с печен лук. Нарязваме на шайби специален сорт лук от Испания, който печем. Мисля че е голямо удоволствие с помощта на фууд пиъринг да се пробват различни видове вкусове“, не скрива задоволството си той.

Това са само три от вкусовете на шоколада, който създава Доменик Персон. За да създава нови вкусове, той разчита не само на своята интуиция, но и на фууд пиъринг.
„Според фууд пиъринг ароматът на този шоколад е допълнен от гъби. Удовлетворен съм от факта, че мога да намеря добър баланс между шоколада и гъбите, обяснява той, докато създава поредния си шедьовър от вкусове.

Смесва нуга с лешници шоколад и изсушени гъби и като добавка прибавя сечуански червен пипер. Така шоколадовите бонбони са готови. Доменик продава шоколадовите си изкушения по целия свят. Какво мислят обаче хората опитващи бонбони с подобни екзотични вкусове? Повечето от тях са приятно изненадани и трудно могат да определят вкуса им, но ги намират за чудесни.

„Оставяме хората сами да преоткриват вкуса например на един плод и да преценят стъпка по стъпка че и подобни комбинации са възможни“, заключава Бернар Лахус. Все пак и фуудпиъринг може да се окаже като всяко добро партньорство, може би не любов от пръв поглед, но решаващото все пак накрая е да се уцели химията между отделните вкусове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.