1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Районната прокуратура в Пловдив се самосезира заради втори случай на заразяване с трихинелоза

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира заради втори случай на заразяване с трихинелоза

Снимка:

Наказанието за причиняване на средна телесна повреда е затвор до 2 години

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира заради случая със заразяването с трихинелоза. Около 15 души от различни родопски села постъпиха за лечение в Инфекциозната болница в града след консумация на луканки, в които има и месо от глиган, съобщи bTV.

Прокуратура започва предварителна проверка дали има извършено престъпление. Ще се проверява дали ловецът наистина е дал дивото месо за изследване, или е подвел ловците, като е казал, че пробата е отрицателна. Ако се докаже, че има извършено престъпление, наказанието за причиняване на средна телесна повреда е затвор до 2 години.

„Ние сме счели за необходимо, че действително трябва да извършим проверка по случая. Трихинелозата е много тежко заболяване, образували сме проверка по публикации за евентуално извършено престъпление”, коментира говорителят на Районна прокуратура в Пловдив Атанас Илиев.

Вече са ясни резултати от изследванията на останалите 40 души, яли от заразените луканки. Пробите, взети от Агенцията по храните, потвърждават наличието на опасния паразит. Здравните инспектори в Пловдив ще изземат заразеното месо и ще го унищожат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.