1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира проект за опазването на ключовите местообитания на кресливия орел в България

Стартира проект за опазването на ключовите местообитания на кресливия орел в България

Снимка:

Реализират го Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците

Малкият креслив орел е бил често срещан в България. Днес гнездящите двойки са около 400. Голяма част от тях са концентрирани предимно в 16 територии - част от мрежата Натура 2000 в Югоизточна България. Именно там стартира проект за опазването на ключовите местообитания на този вид орел в България. Става дума за Странджа, Сакар, Западна Странджа, Дервентски възвишения, Харманлийска река, Язовир "Ивайловград", Бяла река, мостът на река Арда, Крумовица, Маджарово, Студен Кладенец, Сините камъни – Гребенец, Каменски баир, Адата-Тунджа, Котленска планина, Атанасовско езеро.

Проектът е финансиран от Европейския съюз и предвижда изпълнение на редица дейности, свързани с опазването на вида и неговите горски местообитания. Реализират го Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

У нас орелът е защитен от закона вид и е включен в Червената книга в категорията уязвим. Сред известните заплахи за малкия креслив орел са неустойчиво стопанисване на горите, безпокойство през периода на размножаване, бракониерски отстрел. В рамките на проекта ще бъдат събрани необходимите данни относно тези и други заплахи. "Ще търсим и връзките между горскостопанските практики и промените в местообитанията на орела. По този начин по-добре ще планираме стопанисването на горите, с цел създаване на благоприятни условия за тяхното биоразнообразие," обясни Ваня Рътарова, координатор на проекта при представянето му тази сряда.

Едно от предизвикателства е разработването и прилагането на компенсаторни плащания за собственици на гори, които съхраняват тяхното биоразнообразие и по-специално местообитанията на този вид. Компенсации ще получават собствениците на гори, защото спазват ограниченията в зоните от мрежата Натура 2000 или при доброволно приемане на допълнителни ангажименти да опазват горското биоразнообразие.

Очакванията са двете мерки, по които ще се работи - "Горско-екологични и климатични услуги и съхраняване на горите" и "Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите", да станат част от новата Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Целта е да се променят негативните тенденции в популацията и местообитанията на орела. БДЗП вече има натрупан опит в разработката и приложението на агроекологични мерки във връзка с опазването на царския орел, египетския лешояд, червеногушата гъска например.

В тази връзка идеята е да се развият също и три горско-екологични служби. В тях всички собственици на гори ще имат безплатен достъп до консултации и информация по горско-екологичните мерки и начините за изпълнението им в дадения район, съвети за опазването и стопанисването на техните гори, ползването на недървесни горски продукти, необходими документи и разрешителни, възможности за кандидатстване по програми и инструменти на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.