1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Два приза „Златен ритон“ в една категория на „Винария 2014“

Два приза „Златен ритон“ в една категория на „Винария 2014“

Снимка:

Изложбата продължава до 5 април

Два приза „Златен ритон“ бяха присъдени в категорията „Червени вина от стари реколти“ в конкурса, който определи наградите на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“. Според регламента най-високото отличие може да е само едно във всяка група. Две вина обаче се оказаха с равен брой точки и след арбитража, обясни Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира надпреварата.

Пет  Златни ритона бяха дадени на тържествената церемония на 2 април вечерта в Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението. Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Винпром Пещера“ за „Верано Азур розе, Тракийска низина, 2013“, „Винзавод“-Асеновград за червено вино „Version Plasir divin Каберне фран, 2013“, „Синтика Уайнъри“ за бяло вино „La Passionel Chardonay, 2012“, „Винпром Ямбол“ за червено вино „Вила Ямбол Сира, Тракийска низина, 2010“ и „Винал“ за „Пазва червена, 2010“.

Призовете връчиха заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, заместник-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, Радослав Радев и Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив.

Ракии и винено бренди се състезаваха за приза „Голямо отличие“, който  е равностоен на винения Оскар, но се нарича „Златна фиала“. Тази година я взеха „Черноморско злато“ за „Винено бренди Черноморско злато 33, 1956“ и „Винпром Пещера“ за „Пещерска отлежала ракия“.

„Отличията на „Винария” са допринесли за престижа на много български фирми. Тези награди стават все  по-ценни, защото се повишава нивото на конкурса. Изложбата прави успех на победителите видим за широка публика от ценители“, изтъкна в своето приветствие д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

А естрадната звезда Орлин Горанов излезе на сцената с репликата: „Добре, че сте вие, защото моето лозе не роди тази година“ и взриви залата, в която  водещи български фирми  празнуваха Нощта на Златния ритон.

Най-големите наши производители и винарни от  Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова се състезаваха за наградите на „Винария 2014“.  51 фирми представиха  400 проби в шест категории: бели, розови и червени вина от последна и от по-стари реколти. Средните резултати бяха по-високи от миналата година, заяви Радослав Радев преди откриването на изложбата.

Заради изключително добрите качества на продуктите, бяха присъдени 78 златни медала за вина, 23 за ракии и един за винено бренди. Сребърните медалисти са четирима при вината и още толкова при спиртните напитки, а бронзовите – двама.

Заедно с  международния конкурс се състояха и Националните дегустации, в които участваха 100 проби. Голямата награда -  “Бъчвата на НЛВК”, отиде при „Черноморско злато“.

Международният конкурс за вина и спиртни напитки се организира от НЛВК в партньорство с  Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“. Състезанието е най-значимата проява в съпътстващата програма на „Винария“.

Изложбата продължава до 5 април с участието на 130 фирми от 12 държави. Компаниите показват технологии, техника, оборудване и материали за лозарството и винарството, както и нови колекции вина и спиртни напитки. Паралелно  се провеждат международните изложения „Фудтех“ (за  хранителната индустрия) и „Хорека Пловдив“ (за оборудване на заведения, хотели и магазини), Гурме салон и изложба „Вкусовете на Италия“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.