1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект опазва ключови местообитания на малкия креслив орел в България

Проект опазва ключови местообитания на малкия креслив орел в България

Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците си сътрудничат

Вчера, 02 април, в Бургас при голям интерес от страна на журналисти и експерти по стопанисване на горите бе представен новият проект на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за опазване на ключови местообитания на малкия креслив орел в България. Събитието бе открито от главния секретар на ИАГ инж. Веселин Райчев. Участие взеха и директори на държавни горски предприятия от страната и горски стопанства от района на Бургас, част от района на проекта. Проектът предвижда изпълнението на редица дейности в 16 ключови територии в Югоизточна България – част от мрежата Натура 2000.

В миналото малкият креслив орел е бил често срещан в България вид, но в момента гнездящите двойки са около 400 бр. Голяма част от тях са концентрирани в териториите, които проектът обхваща. В България орелът е защитен от закона вид и е включен в Червената книга в категорията уязвим.

Известните заплахи за малкия креслив орел включват неустойчиво стопанисване на горите, безпокойство през периода на размножаване, бракониерски острел и др. В рамките на проекта ще бъдат събрани необходимите данни относно тези и други заплахи. Ще търсим и връзките между горскостопанските практики и промените в местообитанията на орела. По този начин по-добре ще планираме стопанисването на горите, с цел създаване на благоприятни условия за тяхното биоразнообразие.

За да бъде опазен малкият креслив орел  и местата, които той обитава, в рамките на проекта се предвижда включване на биоразнообразието като приоритет в планирането на горскостопански дейности. Вероника Фердинандова, отговорник по опазване на горите от БДЗП уточни, че опазването на природните ресурси не винаги означава ограничени икономически възможности. Много от проектните дейности са от директна полза не само за вида, но и за хората като например – не-дървесните икономически ползи от горите (производството на мед и пчелни продукти) и разработване на горско-екологични мерки и компенсаторни плащания по Натура 2000 за собственици на гори по подобие на агроекологичните плащания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.