1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Седем служители на БАБХ на ръководни позиции са отстранени

Седем служители на БАБХ на ръководни позиции са отстранени

Констатиран е неефективен контрол и нарушения в работата им

Седем служители на БАБХ на ръководни позиции са отстранени заради констатирани неефективен контрол и нарушения в работата им, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов, предаде БТА. Те ще бъдат предадени на Дисциплинарна комисия, която ще ги разследва и ще се произнесе за вината им.

150 пъти е повишила БАБХ ефективността си вследствие на въведените преди около месец нови мерки за контрол на храните и дейността на скритите инспектори, в складове и търговски обекти, каза проф. Моллов. С новите практики са извършени 354 проверки със 176 акта само за месец. Нарушенията са съществени - като липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, отсъстващи записи в системата за контрол, лоши температурни условия за съхранение и др. Всички те носят голям риск за потребителите, посочи Моллов.

Той уточни, че резултатите са постигнати с 24 ключови инспектори. Моллов потвърди тезата си, че досегашните "много и безмислени проверки, правени досега" са доказали неефективността си. Моллов заяви, че агенцията ще работи по този нов модел и за в бъдеще. За целта са създадени чек-листи, за стриктно спазване на контрол без импровизации.

Друга идея на новия контрол е да се дисциплинира бизнесът. Моллов каза, че в голямата си част нарушенията са свързани с неработещи системи за самоконтрол и те трябва да се направят ефективни. Имало е дори случай на нерегистрирани търговци, което е абсолютно недопустимо, коментира Моллов. Ако не привлечем гражданското общество и активните потребители, няма да има ефект от мерките. За целта организираме на 10-ти април Ден на отворените врати на БАБХ, каза Моллов. Целта е да популяризираме това, което вършим, приоритетите, а гражданите да ни насочват към уязвими места за тематични проверки. Няма основание за притеснение относно ГМО в храните, каза още Моллов.

В Световния ден на храни без ГМО днес той успокои, че акредитираните ни лаборатории не са показали до момента наличие на ГМО. За Великден се следят боите за яйца и досега няма неразрешени оцветители. Козунаците не са с яйца, а с яйчна смес и от гледна точка на безопасността това е по-добре, коментира Моллов. Той информира още че агнетата, внесени от Нова Зеландия, също се следят много внимателно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.