1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Храни за космонавти ще представи Селскостопанска академия

Храни за космонавти ще представи Селскостопанска академия

Събитието ще се проведе на 12 април

По повод Деня на космонавтиката - 12 април, председателят на Селскостопанска академия доц. Христо Бозуков и директорът на Института по криобиология и технология на храните проф. Габриела Маринова ще представят пред журналисти менюто с лиофилизирани храни, разработено за експедициите на космонавти и алпинисти. Пресконференцията ще се проведе на 12 април от 10.30 ч. в Института на бул. "Черни връх" №53 в София.

Научното звено към Селскостопанска академия създава технологията за лиофилизация преди повече от 36 години и е единствен производител на храните за космонавти в България. 

Специално за полета на космическият кораб "Союз-33", в който участва и българският космонавт Георги Иванов през април 1979 г., учените от ИКХТ създават богато меню от лиофилизирани продукти. Сред тях са кисело мляко на прах, балкански кашкавал, овче сирене, сарми от лозов лист, пчелен мед, конфитюри и лютеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.