1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Родни учени създадоха четири нови сорта високодобивни пшеници

Родни учени създадоха четири нови сорта високодобивни пшеници

Снимка:

Селекционерите от ИРГР - Садово акцентират върху качеството на зърното

Селекционно-генетичното направление на Института по растителни и генетични ресурси (ИРГР) Садово работи по проект „Създаване на нови високодобивни сортове обикновена зимна пшеница с комплекс от стопански качества и висока екологическа пластичност, подходящи за сухите условия на страната”. Това съобщи директорът на института доц. Тенчо Чолаков.

Той обясни, че целта на проекта е създаване на високодобивни пшеници, с продуктивност над 1200 кг от дка. В работата си селекционерите акцентират върху качеството на зърното, по-голямата му екологическа пластичност, сухоустойчивост и студоустойчивост. Първите резултати от разработките вече са налице и учените от Института вече могат да представят четири високодобивни сорта пшеници - КМ 135, Гизда, Николай и Никибо. Те бяха демонстрирани за първи път на международното селскостопанско изложение АГРА 2014. Сорт КМ 135 е признат през 2010 г. Той е нов високопродуктивен, нисък, неполягащ сорт от Група Б.

Наблюдава се силен восъчен налеп на шийката на стъблото и на флаговия лист, характерен за сухоустойчивите сортове. Класът е бял на цвят, средно плътен и дълъг. Зърното е червено. Сортът е средно ранен, с висока екологична пластичност и много добър баланс между потенциал за добив и качество на зърното. Семена от него вече се предлагат за производството и първите резултати са обнадеждаващи.

Гизда e нов високопродуктивен сорт с отлична сухоустойчивост, пригоден за самостоятелно хлебопечене. Признат е през есента на 2012 г. Формира гъсти и изравнени посеви. Той е пластичен и „икономичен”. Подходящ за по-слаби почви и по-ниски дози на торене, ефективно използващ направените вложения. Не е взискателен към условията на отглеждане. Подходящ е за отглеждане както за добиви над 850 кг от дка, така и за биологично производство.

Сорт Николай също бе признат през 2012 г. Той е с много висок потенциал за добив и е нормално от него да се получават резултати над 800 кг от дка. По технологични качества принадлежи към група Б - среден с повишена сила. Притежава много добра студоустойчивост, на нивото на сорт № 301. Той е устойчив на причинителя на кафява ръжда и е с висока устойчивост към причинителя на стъблена ръжда. Сорт Николай може да се използва и за екологично земеделие.

Никибо е най-новият сорт на Института в Садово, признат през 2013 г. Той е изключително високопродуктивен. Тези качества са наследени от единия родител - сорта Прелом, в съчетание с добра продуктивна братимост и формиране на плътен посев. Принадлежи към група Б – среден. Зърното не прораства на клас. Сортът Никибо е със средна устойчивост към причинителите на кафява ръжда и на стъблена ръжда. Притежава много добра сухоустойчивост. По студоустойчивост е на нивото на Безостая. Препоръчва се за богати почви при балансирано торене, като се отплаща с много високи добиви. Това са основните показатели, които бяха оценени по достойнство от журито на конкурса за иновации на АГРА 2014 и сорт Никибо стана победител в категорията „Семена и посадъчен материал” Доц. Чолаков в заключение уточни, че четирите нови сорта ще се появят на пазара след една, две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.