1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Как да изберем вкусен и безвреден козунак за Великден

Как да изберем вкусен и безвреден козунак за Великден

Цената също е ориентир за качеството на продукта

Празничният ден е немислим без козунак. Приготвянето му обаче е истинско изпитание – както в домашни условия, така и за майсторите-хлебари. В дните преди Великден търговската мрежа е пълна с многообразие от козунаци.

За нас, потребителите, остава трудният избор как да открием истински козунак и да не попаднем на ментета? За да намерим отговорите на тези въпроси, надникнахме в „кухнята“ на един от хлебопроизводителите в Добричка област.

От 3 и половина до 4 часа минават от началото на поточната линия до получаването на готовия прясно изпечен козунак. Първата стъпка към истински качествен продукт е правилният подбор на съставките и замесването на тестото, съветва Петър Альошев, главен технолог във фирма за производство на хляб и хлебни изделия в гр. Добрич.

Цената на козунака също е ориентир за качеството на продукта. Разчетите на хлебопроизводителя показват, че един килограм от най-масовия козунак със стафиди трябва да струва най-малко между 5 и 6 лева. Луксозните видове тръгват от 6-7 лева нагоре. На по-ниска цена са продуктите, замесени от евтин козуначен микс и вода. В търговската мрежа вече се появиха ароматизирани и оцветени изделия на цени от 1-2 лева, алармираха от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.