1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Колбасите по стандарта „Стара планина” са увеличили цената си на едро

Колбасите по стандарта „Стара планина” са увеличили цената си на едро

Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

От края на миналата година до предпразничните дни на Великден цената на каймата, произведена по стандарт „Стара планина”, е поскъпнала на едро с 80 ст. за килограм. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Очевидно цената на храната, произведена по старите стандарти, се увеличава независимо дали става дума за кайма или колбаси, защото е подобно положението и при другите месни изделия. Трайните варено-пушени колбаси „Стара планина” са увеличили цената си на едро с 52 ст./кг. Единствено малотрайните колбаси от тази марка са с 10 ст. по-евтини и в средата на миналата седмица се продаваха средно за 7,78 лв./кг.

За същото време обикновените месни изделия отчитат спад на цените си на едро. Шпековият салам поевтинява от 9,09 лв. на 8,32 лв./кг или над 8%. Телешките кренвирши падат с 66 ст. до 4,37 лв./кг., съобщава в. "Монитор"

Обикновената кайма смес в сряда се котираше на едро по 4,82 лв./кг или 43 ст. по-евтино спрямо декември миналата година. Малотрайните варено-пушени колбаси за същото време са понижили цените си на борсите с 46 ст. до 5,04 лв./кг. Най-малко е поевтиняването - само 6 ст. до 3,36 лв./кг, на пилешките кренвирши.

Същата е конюнктурата и при пилешкото месо. Замразените пилета за последните почти 4 месеца са поевтинели на едро с 28 ст. до 4,02 лв./кг. Пилешките бутчета са поевтинели с 53 ст. до 3,50 лв./кг, а пилешките гърди са понижили цената си по борсите с 18 ст. до 8,05 лв./кг. Единствено свинският бут с кости е поскъпнал с 25 ст. до 7,50 лв./кг, като цената остава стабилна от началото на април.

От млечните изделия за периода най-голямо поевтиняване на едро от 60 ст. до 9,63 лв./кг е отчетено за овчето сирене. Кашкавалът „Витоша” запазва стабилна цена около 11 лв. за кило, обикновеното краве сирене е поевтиняло символично с 5 ст. до 5,69 лв./кг. Кравето, произведено по БДС обаче за периода, е увеличило цената си на едро с 52 ст. до 8,52 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.