1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски стопани от Гоцеделчевско се отказват от отглеждането на тютюн

Земеделски стопани от Гоцеделчевско се отказват от отглеждането на тютюн

В гърменското село Долно Дряново земеделците повече от 5 години залагат на чушките

Стотици жители в Гоцеделчевския край заменят тютюна като препитание. В последните години все повече земеделци в региона се отказват от отглеждането на „зеленото злато“.

Близо 20% от стопаните в гоцеделчевското село Господинци са намерили по-изгодна алтернатива. От няколко години те се занимават с отглеждането на корнишони. Местните хора споделят, че краставичките се отглеждат по-лесно, а парите от тях се прибират веднага, докато при тютюна работата е много трудоемка и парите идват чак след няколко месеца, пише „Стандарт“.

Земеделците предлагат стоката си директно край международния път за Гърция. По този начин цената на продукцията е по-ниска, тъй като няма посредници, а така и купувачите са по-доволни.

В гърменското село Долно Дряново пък повече от 5 години залагат на чушките. Близо 1/3 от семействата са се захванали с новата земеделска култура. Тази година земеделците се надяват на по-добри добиви от зеленчука. Местните продават продукцията си не само в региона, но и в Доспат, Девин и Сърница, а отглежданият пипер е с високо качество. Земеделците дори разполагат и с нови сортове, внос от Холандия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.