1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добра цена за слънчогледа

Добра цена за слънчогледа

Цените на пшеницата по борсите остават без промени

 

На последните сесии на стоковите борси в София и Пловдив са регистрирани високи котировки "Купува" и "Продава" при сделките с маслодаен слънчоглед. Причината за високите цени е в отсъствието на ценова яснота на пазара на масленото семе, което сега се прибира масово. Очакванията са, че по-високият добив е с понижено качество, но точните параметри може да даде само лаборатория.

Последната информация от регламентираните пазари е, че слънчогледът се предлага по 420 лева за тон без ДДС и се купува по 390 лева. Високите котировки са породени от твърдението, че голяма част от реколтата ще бъде изнесена в Турция, където цената му е по-скъпа. Брокерите коментират, че във връзка с това може да се очаква повишение на цената на олиото и то още към края на месеца. Ако това стане и в Монтанско, повишението едва ли ще бъде значимо, защото голяма част от населението на областта получава рента за земята си под формата на олио. Още със старта на слънчогледовата компания мощна фирма от Монтана започна да изкупува слънчогледовото семе направо от комбайните на цена от 400 лева за тон без ДДС. Дали производителите са се възползвали от добрата оферта засега няма информация.

Задържащо влияние върху цената на маслодайния слънчоглед може да се окаже евентуален внос на суровина от Русия и Украйна в диапазон от 330-360 лева за тон без данък, както и възможността слънчогледовото олио да се смесва с друго, рапично например, което е с по-ниска цена.

Цените на пшеницата по борсите остават без промени. Предлагането е на 150 лева за тон без ДДС, а купувачите са спрели договаряне на сделки до 125 лева без ДДС. Разликата от 25 лева на тон ще продължи да оказва негативен натиск за сключване на сделки. Другата причина е наличието на излишък от пшеница над баланса за страната и изходът за поскъпване цените на хлебното зърно е само износът. За него може да помогне и намаленото производство на жито в основните производителки от ЕС - Франция и Германия.

Затова съветът към нашенските зърнопроизводители е - ако можете да задържите реколтата - не я продавайте евтино, а я задръжте на склад./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.