1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавен резерв ще вдига цената на житото

Държавен резерв ще вдига цената на житото

 

Вече и на децата е известно, че цената на хлебната пшеница в страната не само е обидно ниска за производителите, но и застрашава оцеляването им като работещи единици. Според информацията от Министерството на земеделието и горите Държавният резерв ще купи чрез стоковите борси над 120 000 тона житно зърно от реколта 2005 год. Това ще стане при прогнозни ценови равнища между 160 и 170 лева за тон без ДДС, са новините от агроведомството.

Очаква се мярката да пораздвижи малко зърнения пазар, който от доста време е замрял, и е оправдано очакването цените да се повишат над сегашните 120-130 лева за тон, прогнозират експерти. Според непотвърдена информация прекупвачи за мелничари и хлебопроизводители отдавна шетат из Монтанско и предлагат цени от 110-120 лева за тон жито.

Според борсовите брокери намесата на Държавен резерв на зърнения пазар ще вдигне цената на пшеницата до 170 лева за тон. От своя страна производителите сравняват, че миналата година пазарът на пшеницата е стартирал при цена от 170 лева за тон и сега не искат да продават на предлаганите им 12-13 стотинки за килограм. В информацията липсва уточнение дали ще остане действащото през миналата година изискване партидата от един продавач за резерва да бъде минимум 5000 тона. Това лани отказа местните зърнопроизводители да търсят сделки с резерва, докато зам.-министърът Бойко Боев не поясни във Владимирово, че партидата може да бъде събрана от неколцина производители./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.