1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Половината ферми за миди у нас работят без регистрация

Половината ферми за миди у нас работят без регистрация

Очаква се производството да достигне до 2500 тона през 2014 г.

Само 19 от общо 37 действащи фирми за отглеждане на черна морска мида у нас са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, пише вестник Минитор.

Консумацията на деликатеса се е увеличила с 300% през последните години, информират производителите.

През 2012 г. у нас са добити 877 тона миди, през миналата година производството достига 1826,93 тона, а за 2014 г. се очаква да достигне до 2500 тона. И съществува реална опасност мидите да бъдат изхвърлени за храна на рапаните, ако не започне износ, коментират от бранша.

Независимо, че имат разрешение за изграждане на мидени плантации и развъждане на миди, за да бъдат допуснати до пазара, производителите трябва да се регистрират и в хранителната агенция, обясняват специалисти.

По регламент мидите се изследват за шест токсина, проверяват се и за коли бактерии, солмонела и т.н. По принцип нашите миди не са опасни, но имаше наводнения, които доведоха до промяна в качеството на водата. В морето навлезе много сладка вода с различни наноси. Фермите, които са регистрирани, подлежат на контрол, но останалите продават непроверени морски дарове, категоричен е експертът. На практика се оказва, че у нас има черен пазар за черни миди. В страната ни има оборудвани и 6 - 7 експедиционни центъра, които са разположени на кораби в морето. Те имат кранове, почистващи и калибриращи съоръжения и всички необходими техники, за да подготвят мидите за пазара.

Мидите се нареждат в топ 5 на ястията, предпочитани от всички туристи по морето. Порция миди натюр е между 5 и 8 лева в зависимост от категорията на ресторанта. Цената на порция миди с ориз е същата. Ако обаче морските дарове са приготвени с допълнителни екстри – чесън, сметана, доматен сос и т.н., плато миди стига и 10 лева, обясняват готвачи по Черноморието. В магазина живите миди вървят по 4 - 5 лева за кило.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.