1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. С 1,4% е намаляла цената на захарта

С 1,4% е намаляла цената на захарта

Средната цена на едро за страната е 1,39 лв./килограм

През периода 9 – 16 юли 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на бяла кристална захар в страната бележат леко понижение на седмична база, съобщават от ДКСБТ. 

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната е 1,39 лв./кг, с 1,4% по-ниска спрямо предходния седмичен период. На стоковите тържища в различните области захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,08 лв./кг (Добрич) до 1,67 лв./кг (Бургас). В осем от областите се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,8 – 9,3%, най-чувствително във Варна. Само в четири области е налице леко повишение на цените с между 0,8 и 3,1% (Бургас). 

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,8% на седмична база, до 1,61 лв./кг. В големите супермаркети захарта се предлага на цени от 1,32 лв./кг (Стара Загора) до 1,79 лв./кг (Разград и Русе). Седмични ценови изменения се регистрират в четиринадесет от областите, като при всичките е налице поевтиняване на захарта, в рамките на 1,9 – 5,7% (Бургас). 

Отчетената средна цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) е 1,66 лв./кг, с 1,2% под нивото от предходния седмичен период. Цените по области са в границите от 1,43 лв./кг (Хасково) до 1,95 лв./кг (Смолян). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се наблюдават в девет от областите, като във всичките е налице понижение на стойностите, в интервал от 2% (Стара Загора) до 6,5% (Хасково).

През наблюдавания седмичен период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Смолян разликата в тази посока достига до 0,33 лв./кг. В областите Монтана, Враца, Русе, Видин, Разград, Пазарджик и Пловдив цените в по-малките магазини са с между 0,04 и 0,14 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,22 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Добрич – 0,47, а за ДТО – в Смолян – 0,65 лв./кг. В областите Бургас, Варна и Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с до 0,13 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.