1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АЗПБ излезе с позиция за тавана на директните плащания

АЗПБ излезе с позиция за тавана на директните плащания

Асоциацията подкрепя първоначалния вариант за прогресивно намаление на субсидиите

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) смята, че първото предложение в проект на концепция за директните плащания в новата ОСП за прогресивно намаляване на субсидиите е по-балансирано за всички категории фермери, отколкото налагането на таван над 300 хил. евро. Припомняме, че този проект на концепция за директните плащания МЗХ качи на сайта си в петък (25 юли) късно следобед, мотивирайки се, че в новия вариант на документа са взети предвид предложенията и становищата на голяма част от асоциациите-членове на Работната група за обсъждане на новите директни плащания. АЗПБ обаче не е сред тези организации, а също така и членове на ръководството на НАЗ, се дистанцираха публично, въпреки че официално техния председател подписа декларацията дни по-рано.

АЗПБ подкрепя първоначалния вариант за прогресивно намаление на субсидиите, а именно между 150 хил. евро и 300 хил. евро да има редукция с 5%,и с 10% намаление над 300 хил. евро. Преди намалението да се приспаднат разходите за заплати, социални осигуровки и данъци.

АЗПБ смята, че този вариант е изчислен в детайли от експертите на МЗХ, така че да е справедливо и обективно намалението на субсидиите по отношение на дребните, средните и едрите фермери.

Не можем да пренебрегнем и факта, че няма анализ от МЗХ и от НПО в аргосектора за ефекта от прилагането на тавана от 300 хил. евро, каквото е последното предложение на МЗХ.

Припомняме, че прилагането на таван не означава, че освободените средства ще се разпределят за директно подпомагане на уязвимите сектори, каквато заблуда цари сред техни представители, тъй като според Еврорегламента тази сума се прехвърля в ПРСР. А това по същество е прехвърляне на средства от Първи към Втори стълб в новата ОСП.

В същото време, страната ни не бива да спъва възможността на големите зърнопроизводители да продължат да се развиват. От една страна те са в конкуренция с колегите си от ЕС, а от друга от тях се очаква да диверсифицират производствата си, като инвестират в животновъдство и преработка – като маслобойни, мелници, фуражни заводи и др., и така да генерират принадена стойност. Пълното лишаване от субсидии след тавана от 300 хил. евро, е възможно да демотивира едрия агробизнес и да има отказ от обработка на площи.

Според изпълнителния директор на АЗПБ Ивайло Тодоров, има объркване на отделни браншови организации по отношение на това, кого те трябва да защитават. Например недоумение буди позицията, на биопроизводителите и представителите на семейните ферми, които в декларация защитиха абсурдната за техните членове идея да бъде премахната схема за подпомагане на дребните производители в директните плащания. Подобно е поведението на НАЗ, където членуват зърнопроизводители, да подкрепят искането за таван в ущърб на членовете си, а седмица преди това настояваха за прехвърляне на 25% от ПРСР към директните плащания, коментира ситуацията в бранша Ивайло Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.