1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БАБХ предприема спешни мерки срещу болестта "син език"

БАБХ предприема спешни мерки срещу болестта "син език"

Лошото време предразполага към увеличаване на векторите на болестта

Екипи на Българската агенция по безопасност на храните от вътрешността на страната са командировани в засегнатите с болестта „син език“ региони. Започнато е обработване с препарати с инсектицидно действие в и около животновъдните обекти, торищата и водопоите. Целта е намаляване популацията на векторите на болестта и ограничаване ареала на разпространение на „синия език“.

Закупени са препарати с инсектицидно действие и са разпределени в засегнатите региони. Ветеринарните власти на съседните държави се уведомяват ежедневно за развитието на епизоотичната обстановка по отношение на болестта син език в страната.

Неблагоприятните климатични условия в страната (висока влажност, вятър и т.н) предразполагат за увеличаване популацията на векторите на болестта, както и разпространението им. 

Синият език е остро вирусно заболяване по преживните животни - говеда, биволи, овце, кози, сърни, елени и муфлони. Вирусът се пренася чрез кръвосмучещи насекоми “Кулекоиди” (комари “мокреци”) и остава в кръвта на заболелите говеда – 120 дни, а при овцете и козите – до 60 дни. Две животни не могат да се заразят едно от друго при контакт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.