1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мерки срещу птичия грип

Мерки срещу птичия грип

 

Птичият грип се разпространява основно сред птиците и заболелите от него хора са случайност. Затова и основните мерки за бързото откриване и идентифициране на опасната болест трябва да бъдат предприети от ветеринарните лекари, е мнението на ръководители и специалисти от Министерството на здравеопазването.

То е изказано в началото на септември във Враца на организирания там национален обучителен семинар за ветеринарни лекари по разкриване и ликвидиране на евентуални огнища на птичи грип. В него са участвали и представители на регионалните ветеринарно-медицински служби, специалисти от Асоциацията на птицевъдите, експерти от Министерството на здравеопазването и др. Ударението е поставено върху укрепването на системата за "хващане" на случаите на грип по птиците. От здравното министерство, в рамките на нов план за пандемиите, са предвидени 3 милиона лева за осигуряване на противовирусни средства, за готовност за бърза доставка на ваксини и оборудване на диагностични лаборатории. А какво се прави от страна на ветеринарните лекари в областта информира докторът от РВМС Герго Гергов:

- Семинарът във Враца беше симулативен. На практика участващите в него видяхме как се ликвидира огнище на птичи грип. Във връзка с неговото разпространение в Казахстан и Русия и реалната опасност да бъде пренесен от мигриращите птици и у нас ще бъде засилен лабораторният контрол върху дивите и домашните водоплаващи птици. Пробите от тях ще се изпращат в лабораторията по екзотични болести в София. Целта е да бъде хванат евентуален вирус на птичия грип още преди да порази домашните пернати. Защото област Монтана е на пътя на мигриращите птици от северните към южните страни./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.