1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

На тържищата в различните области продуктът се търгува от 1,08 лв./кг до 1,90 лв./килограм

През периода 30 юли – 6 август 2014 г. пазарът на захар в страната остава относително спокоен, съобщават от ДКСБТ. 

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,36 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,08 лв./кг до 1,90 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В седем области се регистрира седмично намаление на цените с между 0,7 в Шумен и 7,5% в Бургас. Поскъпване на захарта се наблюдава в осем области, в рамките на 0,7 – 8,7% (Смолян). 

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,60 лв./кг, с 1,9% по-висока спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,77 лв./кг (Враца, Монтана, Разград и Русе). В преобладаващата част от областите се наблюдава седмично повишение на цените, в границите от 0,6% (Добрич, Смолян и Шумен) до 6,3% (Търговище). Леко понижение на стойностите се наблюдава в три области – Стара Загора (с 0,8%), Благоевград и Кюстендил (с по 0,6%).  

В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната се запазва на ниво от 1,64 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,40 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмични ценови изменения се наблюдават в четири от областите – понижение в Русе (с 6,1%), Смолян (с 2,6%) и Стара Загора (с 0,7%) и повишение в Добрич (с 1,8%).      

През периода на наблюдение цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,28 лв./кг в Търговище. В близо половината области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,06 и 0,22 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,24 лв./кг за ГТВ и 0,28 лв./кг за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава в Ямбол – 0,53 лв./кг за големите супермаркети и 0,75 лв./кг за по-малките магазини. Във Варна и Стара Загора цените на дребно в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,35 и 0,21 лв./кг. Подобна ситуация се наблюдава и в по-малките магазини във Варна, Шумен и Стара Загора, където се регистрират по-ниски цени от тези на едро за същите области с до 0,25 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.