1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

По области, цените на продукта варират от 1,67 лв./литър до 2,30 лв./литър

През периода 30 юли – 6 август 2014 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната са без промяна спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио остава на нивото от предходния седмичен период - 2,00 лв./литър. По области, цените на продукта варират от 1,67 лв./литър (Велико Търново) до 2,30 лв./литър (Варна). В тринадесет области се отчитат разнопосочни седмични изменения на стойностите, в границите от -4,5% (Пловдив) до +6,3% (Монтана). 

При търговията на дребно със слънчогледово олио също се наблюдава запазване на средните ценови стойности за страната, съответно 2,40 лв./литър в големите търговски вериги (ГТВ) и 2,45 лв./литър в другите търговски обекти (ДТО).

В големите супермаркети продуктът се предлага в ценовия интервал от 2,04 лв./литър (Шумен) до 2,59 лв./литър (Бургас). Спрямо предходната седмица, изменение на цените в по-малките магазини се регистрира в десет от областите, в интервала от -4,7% в Сливен и Ямбол до +4,7% във Варна.

В по-малките магазини цените на дребно на слънчогледовото олио са в диапазона от 2,10 лв./литър (Шумен) до 2,75 лв./кг (Монтана). Седмично изменение на цените се отчита в четири области – повишение в Добрич (с 0,9%), Варна и Пловдив (с по 0,4%) и понижение – в София (с 2,1%).

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като тази разлика достига до 0,31 лв./литър в Монтана. В девет области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите търговски вериги с между 0,01 и 0,21 лв./литър (Русе).

Маржът между цените на едро на олиото и тези на дребно е средно 0,40 лв./литър за ГТВ и 0,45 лв./литър за ДТО, като за големите супермаркети е най-голям във Велико Търново – 0,67 лв./литър, а за по-малките магазини – във Враца – 0,86 лв./литър. В област Шумен цените на дребно в ГТВ и ДТО са съответно с 0,10 лв./литър и 0,04 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.