1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приходите на "Захарни заводи" са намалели през първото полугодие

Приходите на "Захарни заводи" са намалели през първото полугодие

Дружеството е публично и акциите му се търгуват на Българската фондова борса

Загубата на "Захарни заводи" е намаляла в края на юни, но и приходите на дружеството са се понижили през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, пише capital.bg. Това показва консолидираният отчет на базираното в Горна Оряховица дружество, в което са включени резултатите на дъщерните му фирми. "Захарни заводи" притежава завода "Захар", ТЕЦ "Горна Оряховица", "РМЗ Горна Оряховица", което се занимава с ремонт и производство на машинни елементи.

Освен най-известния им продукт – кристалната захар, комплексът произвежда още сладки изделия, опаковки, етилов спирт и фураж. Приходите от продажби на компанията са намалели с 21.6% през първото полугодие в сравнение със същото време на миналата година. Най-голям дял от продажбите заемат тези на продукция – 84% от общата сума. Детайлната справка показва, че продажбите на продукция силно са се увеличили – с над 75%, но за сметка на това тези от стоки са паднали повече от десет пъти. Ръст има и в продажбите на услуги, но те заемат по-малко от 2% от общия оборот.

Произведените захар, захарни изделия, опаковки и отливки на машиностроителното звено се реализират основно на българския пазар. При етиловия алкохол съотношението е обратното, както и при "Зърнела" - това е фураж, суровината за който е страничен продукт от другото производство на "Захарни заводи".

Компанията има и спад в разходите, като значително е понижението при тези за материали – с 30% до 34.7 млн. лв. Увеличени са парите за горива и енергия, докато разходите за основните суровини са намалели, което прекъсва тенденцията от миналата година за ръст в похарчените пари за материали и суровини. В сравнение с първото полугодие на миналата година е нараснала  сумата за заплати и осигуровки, но за командировки е намаляла. За миналата година "Захарни заводи" имаше близо 4 млн. лв. загуба, което е над двойно увеличение спрямо 2012 г., според консолидирания отчет. Приходите обаче бяха нараснали с над 10 млн. лв. благодарение на по-високи продажби.

"Захарни заводи" е публично дружество и акциите му се търгуват на Българската фондова борса, но тъй като сделки с тях има рядко, книжата са регистрирани на алтернативния сегмент. Последната им цена е 2 лв. за акция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.