1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Лозарите да внимават за сиво гниене по гроздето

Лозарите да внимават за сиво гниене по гроздето

Препоръчително е преди третиране да се почистят и просветлят лозите

Най-ранните сортове лози - Супер ран Болгар, Плевен, Мискет русенски, Мискет плевенски, Кардинал, Русалка в началото на ав­густ са достигнали физиологичната си зрелост. При прибиране на гроздето във влажно време трябва да се има предвид, че макар и обрано, то се напада от сивото гниене. Затова се препоръчва бе­ритбата да става в сухо време, а гроздето да се съхранява в поме­щения с температура от 5 до 7,5°C.

Ранните сортове - Надеж­да, Брестовица, Русалка 3, Любимец, Дружба узряват през втора­та половина на месеца. За да се намали засенчването и се осигу­ри по-добро проветряване и осветляване на гроздовете в начало­то на месеца се препоръчва кършене на леторастите и премахва­не на 5-6 листа (прореждане) в зоната на зреенето. Премахването на листата около гроздовете има предпазващ ефект от сиво гние­не, особено ако падат чести валежи.

Сивото гниене се развива при висока влажност и ако не се спре навреме, нанася значителни повреди по гроздовете на ранозреещите сортове. Заразата прониква в зърната през ранички, получени от гроздови молци, други насекоми, градушка, механични повреди. За да бъде предотвратено, е необходимо да бъде направено пръскане с подходящ за целта препарат. Може да използвате ТОП ПЛЮС 70 ВП в концентрация 0,1 %.

Препорачително е, преди да третирате да се почистят и просветлят лозите, като се премахнат излишните листа и леторасти около гроздовете.

Шареният гроздов молец (Lobesia botrana) е икономически най-важния неприятел на лозата. Летежът на пеперудите от третото поколение е от началото на август до втората половина на септември. Пеперудите снасят яйцата си по зазряващите и узрели зърна.

Гъсениците от трето поколение повреждат зазряващите и вече узрелите зърна на гроздето, като ги оплитат слабо с копринени нишки. Като вторични повреди се създават условия за развитие на гниене по гроздето, с което размерът на щетите се увеличава значително. За борба с Шареният гроздов молец може да използвате АЛФАГАРД 10 ЕК в концентрация 0,0125%. Борбата е най-ефикасна, когато се извежда срещу младите гъсеници. Достатъчни са две третирания срещу поколение.

Припомняме, че заради интензивните валежи и падналите градушки развитието на болести и неприятели тази година се увеличи.

Повече информация за агротехническите мероприятия при различните култури и срокове за тяхното приложение може да видите в рубрика Агро календар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.