1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Не са ясни компенсациите за пострадалите фермери в Мизия

Не са ясни компенсациите за пострадалите фермери в Мизия

От Министерството на земеделието и храните отказаха отговор

В областната дирекция „Земеделие и гори“ – Враца няма яснота как ще бъдат компенсирани земеделските стопани в Мизия, чиито насаждения, продукция и техника останаха под вода.

От Министерството на земеделието и храните отказаха бърз отговор по въпроса.
Проверките на пропадналите земеделски площи след потопа в Мизия продължават, заяви за Агро ТВ Яшар Касъмов, директор на областната служба „Земеделие и гори“ – Враца.

Проверките на засегнатите от потопа площи се правят от 5 август, след което се изготвят протоколи, които се изпращат в МЗХ, уточни Касъмов. Проверките ще приключат до края на следващата седмица, допълни той. Агро ТВ потърси информация от Министерството на земеделието и храните във връзка с регламента на компенсации на земеделските стопани, чиито площи са пропаднали след потопа, но отговор по телефона ни бе отказан. Изпратихме запитване по официалния ред. По закон ведомството ни дължи отговор в рамките на 15 дни.

Междувременно, служебният агроминистър Васил Грудев оповести, че има действаща държавна помощ, която е нотифицирана от ЕК и действа и към момента. Тя е за компенсиране на щетите на земеделски производители с напълно пропаднали площи, следствие на неблагоприятни атмосферни условия. Такива например са градушките. Няма обаче действащ механизъм за помощта, когато става дума за частични земеделски загуби. Така въпросът за компенсациите на пострадалите фермери от Мизия остава отворен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.