1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Илияна Цанова: България може да загуби над 400 млн. лева по европейски програми

Илияна Цанова: България може да загуби над 400 млн. лева по европейски програми

Снимка:

Най-тежко е положението с оперативна програма "Околна среда"

Отчетът за изпълнението на оперативните програми за периода 2007-2013 г., както и анализът на рисковете от загуба на средства, е един от приоритетите ми като вицепремиер в служебното правителство. Това заяви Илияна Цанова, заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз на състоялата се днес пресконференция в МС.

По думите на Цанова най-тежко е положението с една от най-големите оперативни програми – тази за околна среда, която беше изцяло спряна от Европейската комисия. По програмата са заварени необработени искания за плащания от бенефициенти по 200 проекта на обща стойност над 300 млн. лв. На практика плащания по тази програма не са извършвани повече от половин година. Липсва каквато и да било организация и план за действие за излизане от ситуацията. Налице са противоречащи си документи и становища, издавани от ръководителя на управляващия орган.

Сериозни проблеми има и по спрените от ЕК две приоритетни оси (съответно за градско развитие и развитие на туризма) на другата водеща програма – тази за регионално развитие. Сертифициращият орган от българската страна беше спрял плащанията по останалите оси на ОПРР.

Замразени плащания, които на практика поставят в риск усвояването на всички средства по тези програми. Дългът към общините и към строителните компании беше достигнал над 800 милиона лева, основно заради спрените евросредства. Под заплаха беше строителният сезон, десетки български градове останаха разкопани, хиляди работници не получаваха своите възнаграждения.

Рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” е 83 738 725 евро. Стотици преписки отлежаваха по бюрата на началниците за подпис.

Така общата сума в риск от загуба по всички фондове от ЕС възлиза на над 190 милиона евро или близо 400 милиона лева.

Според Илияна Цанова през последната година е имало противоречиви действия и послания от националните органи към европейските партньори. Налице са били конфликти между бенефициентите и органите на управление и контрол на фондовете, което е било сигнал за неспособността на системата да се справи с подобно предизвикателство. Всичко това е дало сигнал на Европейската комисия, че в България има риск, като в резултат Комисията е предприела превантивни действия, каквото е спирането на средства по определени програми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.