1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В рамките на отворен пазар не може да се предприемат мерки за ограничаване на вноса от ЕС и трети страни

В рамките на отворен пазар не може да се предприемат мерки за ограничаване на вноса от ЕС и трети страни

Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 милиона лева, а косвените ще се изчисляват тепърва

„Неплащането на данък създава доста неблагоприятна среда за производителите на българска продукция". Това заяви министърът на финансите Румен Порожанов на брифинг след среща със земеделския министър Васил Грудев. Днес двамата министри обсъдиха съвместни мерки за по-голяма ефективност на фискалния контрол и предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.

Министър Порожанов съобщи, че основната цел на срещата е била да се идентифицират по-ясно проблемите, да се засили фискалният контрол, да се идентифицират и разширят критериите за риска, по който се извършва той и да се подобри координацията между структурите на двете министерства.

„Към момента има практики за доставки от фирми „еднодневки", които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици. След това се появяват нови и дирята на фиска много умело се покрива, каза министър Порожанов. Той уточни, че подобен вид доставки и неплащането на данък, създават доста неблагоприятна среда за производителите на българска продукция.

„Този натиск се увеличи и от ембаргото, което наложи Русия за износ на земеделски стоки към ЕС", отбеляза финансовият министър.
„Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 милиона лева, а косвените ще се изчисляват тепърва", заяви министър Грудев. Според него всяка година българските земеделски производители страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци и друга продукция, но ситуацията с руското ембарго е повишила напрежението. Той обясни, че в рамките на отворен пазар няма как да се предприемат мерки за ограничаване на вноса от ЕС и трети страни. Целта е да се прилагат всички мерки от инструментариума на институциите, за да се предотврати и ограничи нелегалният внос.

Риск-анализът за доставки на нелегална продукция се разширява. Той ще обхваща собственика на стоката, превозвача и тържището. В резултат ще се увеличи броят на камионите, които ще бъдат пломбирани и проверявани дали разтоварват там, където са заявили. Всички вътрешнообщностни доставки ще бъдат проверявани в общоевропейската система VIES за издаване на фактури. Ще бъдат стриктно проверявани и борсите, пазарите и тържищата. По време на брифинга беше съобщено още, че от началото на годината са проверени 615 000 тона земеделска продукция - плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, захар, слънчоглед, олио, зехтин, брашно, риба и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.