1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Д-р Лозана Василева: ЕС инвестира 77 млн. лева за обновяването на област Перник

Д-р Лозана Василева: ЕС инвестира 77 млн. лева за обновяването на област Перник

За област Перник са ангажирани 40 млн. лв., а над 30 млн. лв. ще получат фирми и земеделски производители

В област Перник са договорени проекти за близо 77 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – РА д-р Лозана Василева, която със зам. кмета на община Брезник Иван Бъчваров направи първа копка на пътя от с. Гигинци до Църногорски манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян”. Ремонтът на петкилометровата отсечка от селото до манастира е част от проект на община Брезник, финансиран по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСР. Стойността за изграждането възлиза на над 1,610 млн. лв. Предвидената пътната скорост е 50 км./ч., с двулентово платно с ширина 5,5 м. и банкети от двете страни от по 1,25 м. Другата част от проекта, за около 4 млн. лева, предвижда реконструкцията на довеждащия водопровод от водохващането на групата Секирна до отклонението на с. Режанци. Тържествен водосвет отслужиха йеромонах Никанор от Църногорския манастир и енорийският свещеник на Брезник отец Константин Стойчев. 

Новия път от село Гигинци до Църногорския манастир е от изключително значение, особено след обновяването на светата обител, каза в приветственото си слово д-р Лозана Василева. Тя подчерта, че манастирът също се реставрира със средства от Програмата, заедно с няколко други храма в област Перник. Те се обновяват по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Над 3.6 млн. лв. са средствата, които ЕС отпуска за реставрация на храмове в областта. Църногорският манастир ще получи близо 800 000 лева от тях за ремонт на старото манастирско крило и освежаване на прилежащите пространства. Предстои и реставрацията на други 3 църкви в областта – „Св. Анна” в село Велковци, „Св. Петка” и „Св. Николай Мирликийски” в гр. Трън. Вече са приключили и ремонтните дейности по църквата „Св. Великомъченик Георги Победоносец” в гр. Брезник, подчерта д-р Василева.

За област Перник са ангажирани 40 млн. лв. за 30 публични инвестиции по ПРСР. Те са за ремонт на улици и поставяне на осветление в почти всички общини на областта, както и за реставрация на читалища, строеж на спортни и информационни центрове за местното културно-историческо наследство, включително изграждането на център за възрастни хора в село Филиповци.

Други над 30 млн. лв. ще получат 210 частни фирми и земеделски производители. Така те ще излязат за първи път на пазара със собствена продукция, ще създадат и модернизират стопанства и преработвателни предприятия, ще задвижат проекти за селски туризъм и др. Фонд „Земеделие” вече е изплатил над половината от тези субсидии – 16.5 млн. лв., каза в заключение д-р Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.