1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена е 1,97 лв./литър

По данни на ДКСБТ през периода 3 – 10 септември 2014 г. средните цени на едро и на дребно на рафинираното слънчогледово олио за страната остават около нивата от предходната седмица.  

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 1,97 лв./литър, с 0,5% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат във Велико Търново (1,68 лв./литър), а на най-високи – във Варна (2,28 лв./литър). В преобладаваща част от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -6,9% (Варна) до +10,8% (Ямбол).

При средната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава слабо увеличение спрямо предходната седмица - с 0,4% до 2,36 лв./литър. По области, цените варират от 2,18 лв./литър (Варна) до 2,55 лв./литър (Пазарджик). Седмично повишение на цените на продукта, в рамките на 2% до 5,3% се регистрира в ГТВ в шест области, най-чувствително в Добрич. Същевременно, в четири области слънчогледовото олио поевтинява с между 1,6 и 5,3% (Перник).

Цените на дребно на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) продължават да варират от 2,15 лв./литър (Добрич) до 2,75 лв./литър (Монтана), като в преобладаващата част от страната остават без съществена промяна. В три областни центъра - Варна, Пловдив и Шумен - данните сочат седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,4 – 2,3%. Поевтиняване на слънчогледовото олио е налице единствено в Перник – с 0,4%. Тези колебания не дават отражение на средната цена на олиото за страната и тя остава на нивото от предходната седмица – 2,42 лв./литър.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като за поредна седмица разликата е най-голяма в Монтана (0,31 лв./литър). В шест области цените на олиото в ДТО са с до 0,11 лв./литър по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава във Велико Търново за големите супермаркети - 0,66 лв./литър и във Враца за по-малките магазини – 0,87 лв./литър. И през тази седмица в област Варна средните цени на дребно както в ГТВ, така и в ДТО са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,10 и 0,08 лв./литър

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.