1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-малки доходи за австрийските фермери през 2013 г.

По-малки доходи за австрийските фермери през 2013 г.

Заради климатичните промени е имало периоди на суша, последвани от наводнения

С 6 на сто са паднали доходите на австрийските фермери през миналата година. Това се казва в така наречения „Зелен доклад“ на правителството във Виена.

Годината е била тежка за селските стопани в Австрия. Заради климатичните промени е имало периоди на суша, последвани от наводнения, които са унищожили голяма част от реколтата, изтъкват съставителите на доклада.

Средният годишен доход на стопанствата е бил малко под 27 хиляди евро, като данните са събрани на доброволна база от 2200 стопанства. Всеки зает в земеделието е спечелил 20 хиляди и 200 евро, т.е. 6% по-малко от 2012 година. Това поставя земеделците в долната част на доходите в Австрия. Те печелят с една пета по-малко от средното за страната.

Причини за спада на доходите експертите виждат в по-ниските цени на зърнените и маслодайните култури на световните пазари, както и в по-скъпите фуражи.

Повишеното търсене на мляко и млечни продукти донякъде е омекотило ситуацията. Печеливши се оказват стопаните в планинските райони, които през 2013-та дори отбелязват ръст на доходите си с 2 процента. При тях сумата е била 22 хиляди и 600 евро, което обаче все още е с 12 на сто по-малко от средния доход на семеделците в цяла Австрия.

Намаляли са и субсидиите, както при директните плащания по линия на Европейския съюз, така и при помощите, давани от правителството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.