неделя, 17 Февруари 2019, 03:33
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
20 Сеп 2014 | Прояви

Фестивала на традиционните местни продукти

град Тополовград

Фестивала на традиционните местни продукти
Оцени статията
|

На 20 септември в гр. Тополовград за втора поредна година ще се проведе Фестивал на традиционните местни продукти и царския орел. Събитието е организирано от Общината и Българското дружество за защита на птиците. Тази година Фестивалът ще се състои на 20 септември, събота в градския парк.

Специални гости на събитието ще бъдат г-жа Пиа Бучела, Директор Природни ресурси в Главна дирекция Околна среда на ЕК, зам.-министърът на околната среда и водите г-н Владимир Дончев, областни управители и кметове на общини от региона и представители на бизнеса.  

Фестивалът е възможност за фермерите от Сакар да представят своята продукция – плодове и зеленчуци, млечни продукти, традиционни ястия, консерви от плодове и зеленчуци, вино, мед, билки и др. Миналата година над 30 изложители представиха домашните си фермерски продукти и дадоха възможност на многобройните посетители да дегустират и да си закупят чиста и качествена храна с добавена стойност – подпомагаща опазването на царския орел. Опазването и устойчивото управление на пасищата е ключово за оцеляването на световно застрашения царски орел.

По време на Фестивала ще бъде представена и богата фолклорна програма от самодейни състави от района на Сакар. Ще бъдат връчени специални награди за „Най-вкусно традиционно ястие“, „Най-атрактивен щанд“ и „Най-вкусна консерва от домашни плодове и зеленчуци“.

 Фестивалът в Тополовград е и продължение на усилията на БДЗП и местната общност за опазването на царския орел, които бяха високо оценени от Европейската комисия. По този повод Комисята връчи през май тази година Наградата Натура 2000. Опазването на световно застрашения царски орел включва освен работа с фермерите и директни природозащитни дейности, също и специализирани дейности като изолирането на опасни ел. стълбове.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker