1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ публикува Проект на Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания

МЗХ публикува Проект на Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания

Посочени са различните видове екологично насочени площи

Министерството на земеделието и храните публикува на страницата си Проект на Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

В документа се съдържа информация за зеленото директно плащане и се посочва кои са екологично насочените площи. В текста са дадени определения за земя под угар, тераси, особености на ландшафта, буферни ивици, ивици допустими площи на границата между обработваеми земи и гори, площи от дървесни култури с кратък цикъл на ротация, площи с междинни култури или зелена покривка и площи с азотфиксиращи култури.

С тази наредба се уреждат условията и редът за прилагане на схемите за директни плащания.

Право на зелено директно плащане имат земеделски стопани с право на плащане по СЕПП, които спазват на допустимите си хектари, доколкото са приложими за тях, селскостопанските практики, благоприятни за климата и за околната среда по чл. 43 от Регламент 1307/2013.

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция изчислява дяловете на различните култури във връзка с изпълнение на изискването за диверсификация по чл. 44 от Регламент 1307/2013 въз основа на периода от 15 май до 15 юли на годината на кандидатстване.

При изчисляване на екологично насочените площи се прилагат тегловни коефициенти и коефициенти за преобразуване съгласно специално Приложение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.