1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЮНЕСКО обяви българин за живо съкровище

ЮНЕСКО обяви българин за живо съкровище

Майсторът хлебар възстановява традициите за домашно проготвяне на хляб

Български хлебар бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО, съобщава bTV. Старозагорският майстор Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода.

Икономистът по образование решава да изостави работата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си - правене на хляб. Докато получи хляба, който иска, е направил много опити и експерименти.

„Преди няколко години установих, че това умение и знание е напълно изчезнало от България и започнах да се интересувам как може да се възстанови. И така сам започнах ежедневно месене на хляб и печене", споделя Богдан Богданов.

Майсторът хлебар подбира внимателно продуктите и прави сам живата мая. „Тази мая, аз наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха", обясни хлебарят.

Богдан казва, че изпечения хляб има собствен звук - песента на хляба се чува когато се разчупва коричката.

От фурната му излизат само по 70 хляба дневно. „Мечтата ми занапред е да се научат много други хора да правят хляб вкъщи. Ако в следващата година успея да покажа поне на 1000 човека как се прави хляб и как да си приготвят хляб в къщи, ще бъда доволен", казва Богдан Богданов.

Готовият хляб майсторът завива в хартия от чиста целулоза, за да запази уникалня му аромат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.