1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Добра година за пчеларите в Бургаски регион

Добра година за пчеларите в Бургаски регион

Благодарение на добрите условия има мед и за износ

Пчеларите от Бургаско вече зазимиха кошерите. Тази година те са доволни от добрите добиви на мед. Това съобщава председателят на областния съюз на пчеларите Ботьо Ботев, пише focus-news.net.  „Такава година скоро не е било - толкоз богата. Казваме че имахме пчеларска година, а тя е когато вали и пече. Имаше влага и слънце и растенията цъфтяха и имаше голямо разнообразие на ботаника. Колкото по-голямо е разнообразието на ботаниката толкова и медът е по-силен. Не напразно нашият, българският мед се изкупува винаги за подобрител”, каза Ботев. Той допълва, че тази година за разлика от миналата бургаските пчелари ще имат възможност да осигурят и мед за износ. „Миналата година Бургаска област за първи път не изнесе грам мед за чужбина”, допълни Ботев. Тази година са повишени изкупните цени и на едро медът се изкупувал по 5 лева за килограм.

Медът за износ се търгува средно по 10 лева за килограм. Медът обаче се изнася от търговски дружества, а не от самите производители, тъй като е хранителен продукт и изискванията са много големи. Правят се анализи в лицензирани лаборатории, а относно документацията също има много изисквания. Дългогодишният пчелар, казава че през пролетта годината не е започнала добре и отново е имало масово измиране на пчелите.

Като основна причина за това измиране на пчелите е пръскането със силни препарати от земеделците във времето, когато пчелите опрашват растенията, въпреки специалната наредба, в която е записано, че се забранява третирането на растенията по време на цъфтеж. По думите на Ботев благодарение на силната година след това пчеларите са успели да възстановят пчелните семейства и са добити добри количества мед. Бургаски регион е един големите в страната по брой на пчелните семейства. Тук има 55 000 пчелни семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.