1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Щатски университет показа на филм един от първите комбайни

Щатски университет показа на филм един от първите комбайни

Комбайнът е теглен от дузина коне, а за обслужването му са били нужни петима души

На интересна находка е попаднал държавният университет в щата Вашингтон. В отдела за ръкописи, архиви и специални колекции е открит филм от 1938 година, показващ един от последните комбайни, теглен от коне.

Както е известно, преди механизацията в земеделието, жътвата и вършитбата са се извършвали на ръка. Първите машини се появяват в края на 18-ти век – това са стационарни вършачки, задвижвани с човешка или животинска сила. През 1826 година шотландският пастор Патрик Бел построява и първия механичен уред за жънене. 30 години по-късно се появяват и агрегати, които връзват сноповете. А от края на 19-ти век съществуват комбайни, работещи по принципа, използван и до днес, но задвижвани от парни машини.

Филмчето, открито в архивите на Вашингтонския университет, показва жътвата в област Палуз, в източната част на щата. Комбайнът е теглен от дузина коне, а за обслужването му са били нужни петима души. Интересното в случая е, че машината е в състояние да работи и при доста голям страничен наклон, нещо, което едва през последните 20-тина години влиза като екстра в модерните комбайни.
Шефът на архива на университета е истински Бонд. Името му е Джеймс Тревър Бонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.