1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция е световен шампион в сляпата дегустация на вино

Франция е световен шампион в сляпата дегустация на вино

Общо 18 отбора от различни страни премериха сили в надпреварата

Франция се наложи над досегашните шампиони от Белгия на втория световен шампионат по сляпа дегустация на вино, съобщава divino.bg. Нестандартната надпревара се проведе в прочутата шампанска къща Bollinger, край град Еперне.

Общо 18 отбора от различни страни, всеки от по четири души, премериха сили в рамките на шампионата. Те трябваше да дегустират 12 вина от всички краища на света и да посочат в рамките на 10 минути основния сорт, страната на произход, името, производителя и реколтата. Белите вина за състезанието бяха на производители от Нова Зеландия и Австрия, а червените от Чили, Аржентина, Испания и Франция. Отборът победител от Франция успя да познае всичките пет елемента за три от предложените вина, което се оказа и най-доброто постижение.

На второ място остана миналогодишният отбор от Белгия, на трето са представителите на Испания. „Трябва да се довериш на интуицията си, сподели капитанът на французите, Жан-Мишел Перюсан. Често пъти първото впечатление от аромата или вкуса ни задава вярната посока и след това трябва да действаме на принципа на елиминирането”. 53-годишният Перюсан е част от аматьорски винен клуб в Тулуза, където има възможност да дегустира по 1000 вина годишно. Следващото издание на шампионата ще се проведе през октомври 2015 година, в Шатоньоф-дю-Пап.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.