1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Публикувани са списъците с първите одобрени кандидати по схемата „Училищен плод” за Кампания 2014/2015 г.

Публикувани са списъците с първите одобрени кандидати по схемата „Училищен плод” за Кампания 2014/2015 г.

Към настоящия момент право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната имат 282-ма кандидати

На интернет страниците на ДФ „Земеделие” - http://www.dfz.bg/  в раздел „Селскостопански пазарни механизми”(„Плодове и зеленчуци”) и на сайта на „Училищен плод” - http://schoolfruit.dfz.bg/  са публикувани списъците с първите одобрени заявители по схемата за учебната 2014/2015 г.

Към настоящия момент право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната за Кампания 2014/2015 г. имат 282-ма кандидати. Предстои да бъдат разгледани и заявките на останалите 129 участници. Част от тях трябва да предоставят допълнителна информация на ДФ „Земеделие” или да отстранят непълноти и неточности в подадените документи. След разглеждането на оставащите заявки, кандидатите, отговарящи на изискванията за прилагане на схемата „Училищен плод”, ще получат актове за одобрение до 31 октомври 2014 г.

Документи за подпомагане по „Училищен плод” се подаваха от 15 август до 23 септември 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Кандидатите за участие в учебната 2014/2015 г. са обособени в три групи - учебни заведения; еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, организации на производители на плодове и зеленчуци, както и общини с учебните заведения, които се намират на тяхната територия.
         
По схемата „Училищен плод” децата получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В наредбата за прилагане на схемата е забранено в училищата и детските градини да се раздават генно модифицирани плодове и зеленчуци, затова контролът за произхода на продуктите е особено стриктен. Извършваните проверки са изключително всеобхватни и се осъществяват на територията на цялата страна на база риск-анализ, затова родителите могат да бъдат спокойни за здравето на децата си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.