1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК предлага възможности за риболов в Атлантическия океан и Северно море

ЕК предлага възможности за риболов в Атлантическия океан и Северно море

Много от запасите, които се използват съвместно с международни партньори, са все още обект на преговори

Европейската комисия представи във вторник (28 октомври) предложение за количеството риба, което може да се добива в ЕС посредством улов през 2015 г. в Атлантическия океан и Северно море. За първи път това ежегодно предложение се основава на новата обща политика в областта на рибарството. Съгласно един от принципите й риболовът по отношение на всички запаси трябва да се осъществява на устойчиво равнище — т.нар. максимален устойчив улов (МУУ). Когато е възможно, съответните научни органи издават становища относно постигането на такива устойчиви равнища на МУУ. Въз основа на научните становища Комисията предлага ограниченията на улова за 29 запаса в европейските води (т.е. за които няма договорености с международни партньори) да се увеличат или запазят, а за 40 такива запаса — да се намалят.

Много от запасите, които се използват съвместно с международни партньори, са все още обект на преговори. Заради това предложението обхваща приблизително половината запаси. То ще бъде изготвено в окончателния си вид след приключване на преговорите с трети държави и в рамките на регионалните организации за управление на рибарството.

Предложението ще бъде обсъдено от министрите на държавите членки на заседанието на Съвета по рибарство, насрочено за 15—16 декември, а възможностите за риболов ще се прилагат от 1 януари 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.