1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Конференция за работещите в земеделието ще се проведе следващата седмица

Конференция за работещите в земеделието ще се проведе следващата седмица

Заключителният форум ще е на високо международно ниво

Конференция, насочена към работещите в земеделието ще се проведе на 4 ноември в София. Мотото на събитието е „За по-добра социална защита в Земеделието чрез ефективен социален диалог".

Форумът е заключителното събитие на европейски проект, който Федерация на независимите синдикати от змеделието /ФНСЗ/ с председател Светла Василева изпълнява в  партньорство с Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ с председател Венцислав Върбанов. В проекта участват още 9 партньорски организации от 9 европейски страни.

Заключителният форум ще е на високо международно ниво. Специални гости на конференцията са Крис Ботерман, президент на COPA_GEOPA, най- влиятелната земеделска организация в ЕС, който е и лидер на Белгийската работодателска организация БоренБонд, Арнд Спан, главен секретар на Европейска федерация на синдикатите от земеделието, храните и туризма EFFAT, председателят на работодателската организация във Финландия МТА, очаква се присъствието на министрите на земеделието и на труда и социалната политика в България. В дискусиите ще вземе участие и вицепрезидента на КНСБ, представители на синдикални организации в земеделието от България, Белгия, Дания, Франция, Италия, Германия, Чехия, Словения, Чехия, Хърватия, Черна гора, Сърбия, Македония, както и НПО в земеделието от България и представители на заинтересованите институции от МЗХ, НАП, МТСП, НОИ. 

По време на форума ще се постави въпросът за връзката между доход и социалнa осигурeност в  земеделието. Участниците ще обсъждат и обявят предложения за законодателни промени, както на национално, така и на ниво ЕС. Те са резултат от съвместната работа по проекта през изминалата година.

Проектът „Насърчаване на социалния диалог в сектор Земеделие в новите страни членки за разработване на секторни социално-осигурителни схеми като инструмент за борба с несигурните работни места, бедността и социалното изключване на работещите в земеделието" е принос към обществения дебат за предизвикателствата пред социално-осигурителните системи с фокус върху селското стопанство и необходимостта от ангажимент за социална солидарност в Европейския съюз. Секторните социално-осигурителни схеми са едно от възможните решения за борба с несигурните работни места, бедността и социалното изключване на работещите в земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.