1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Възможностите на новата ПРСР за подобряване на горския сектор бяха обсъдени на семинар

Възможностите на новата ПРСР за подобряване на горския сектор бяха обсъдени на семинар

На събитието присъства зам.-министър доц. Георги Костов

Семинар на тема: „Възможности на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.) за подобряване състоянието на горския сектор в България, за създаване и поддържане на жизнени и продуктивни гори” се проведе на 30 и 31.10.2014 г. в гр. Велинград, с финансовата подкрепа на мярка „Техническа помощ” на Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.).

В дневния ред на семинара бяха включени три основни модула: стратегическа рамка на горския сектор и възможности на новата ПРСР, със заложените в нея горски мерки, да допринесе за постигане на националните стратегически цели; национална горска инвентаризация; остойностяване и заплащане на екосистемните ползи и услуги от горите.

На събитието присъстваха доц. Георги Костов - Заместник министър на МЗХ и представители на МЗХ, инж. Тони Кръстев - изпълнителен директор на ИАГ и част от ръководството на ИАГ, експерти от държавните горски предприятия, собственици на недържавни гори, представители на: браншови организации, Асоциацията на общинските гори и на НСОРБ, неправителствени организации, лесоустройствени фирми и др.

Семинарът беше открит от доц. Г. Костов - Заместник министър на МЗХ, който подчерта значението на горепосочените теми за устойчивото развитие на горския сектор, както и необходимостта от участие на всички заинтересовани страни за тяхното реализиране.

Като лектор беше поканен г-н Андрю Мичел – старши експерт „Горско стопанство” към Световна банка, който представи Стратегията за горите в ЕС, както и примери от редица държави по отношение оценката на екосистемните услуги от горите. Като лектори по отделните модули бяха поканени експерти от МЗХ - инж. Станислав Банчев, ИАГ- д-р инж Любчо Тричков, д-р инж. Ценко Ценов и инж. Христо Христов, ЛТУ и ИГ при БАН, инж. Калин Карамфилов и н.с Ивайло Марков и др. 

Работата на семинара протече при оживена дискусия по представените и разглеждани теми, като бяха поставени много въпроси, на които доц. Г. Костов и лекторите отговориха. Бяха дадени множество предложения за по-добра координация между държавните институции и останалите заинтересовани страни за изготвянето на ПРСР (2014-2020 г.), а впоследствие и на наредбите по „горските мерки“ с цел по-ефикасното и ефективно използване на новата ПРСР за осигуряване на допълнителни инвестиции в горския сектор и за по-добро и устойчиво управление и опазване на горите в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.