1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаба реколта от овощните градини в Добричко

Слаба реколта от овощните градини в Добричко

В стопанството на Александър Черкезов се отглеждат 320 декара дюли

Почти нулева е реколтата от дюли в Добричка област през тази есен. В стопанството на Александър Черкезов се отглеждат 320 декара с ароматния плод, които обаче заради редица болести не дадоха добиви.

Проливните дъждове и наводненията през това лято станаха причина за изключително слаба реколта от плодове. Александър Черкезов отглежда със семейството си общо 600 декара с трайни насаждения в добричкото село Пчелник. 320 декара от тях са с дюли, засадени по проект по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони през 2008 г. Отглежда още кайсии, сливи, орехи, череши, круши и ябълки.

Една от причините за ниските и почти нулеви добиви е невъзможността да се използват препарати за растителна защита. В момента градината с трайни насаждения е в период на преход към биологично стопанство. Александър очаква до края на годината да получи сертификат и през 2015 г. да излезе на пазар като биопроизводител. Цената на биопродукцията е с 30 до 50 % по-висока на външния пазар.

Предвидената обвързана подкрепа е 98 лева на декар. Заради изключването на дюлите обаче фамилното стопанство ще остане без субсидия за биопродукцията си от 320 декара.
В момента най-належащите грижи по дюлевите дръвчета включват пръскане с биопрепарати и евентуално подрязване. Целта е овошките да презимуват успешно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.