1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Всяка държава индивидуално да определя отглеждането на ГМО култури

Всяка държава индивидуално да определя отглеждането на ГМО култури

Най-големите международни природозащитни организации приветстваха решението на Европарламента

Страните от Евросъюза ще могат да ограничават или забраняват култивирането на генномодифицирани организми на своя територия, дори когато те са разрешени на европейско ниво.

Това предвижда текст, приет с огромно мнозинство в комисията по околна среда на Европарламента.

Той ще бъде обект на преговори със страните-членки и се очаква да залегне в новото европейско законодателство за ГМО, предаде БНР, цитирано от actualno.com.

Най-големите международни природозащитни организации приветстваха решението на Европарламента. То дава възможност на правителствата на 28-те да се позовават не само на аргументи, свързани с общественото здраве и околната среда, но и на социално-икономически и обществено-политически съображения, както и на национални политики в областта на териториалното планиране и развитието на селското стопанство.

От „Грийнпис” подчертават, че под давлението на Великобритания, Съветът е предложил друг, по-благоприятен за развитието на генномодифицирани организми текст, и поздравяват Европарламента за позицията му в защита на чистото земеделие и опазването на околната среда и здравето на гражданите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.