1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 1000 кг царевица от декар в Добричко

До 1000 кг царевица от декар в Добричко

Реколтирани са близо 90% от царевицата

Средният добив от царевица в Добричка област е 780 кг от декар, сочат данните на земеделската служба. До момента все още не е приключила жътвата на тази култура в региона. Реколтирани са близо 90% от царевицата.

Почти 640 000 тона царевично зърно вече е по складовете на земеделските стопанства в Добричка област. Остава да се ожънат още 10% от засетите през тази пролет 943 000 дка с царевица. Кампанията беше прекъсната от влошеното време. Как се справя земеделската кооперация в село Безводица?

Близо 1000 кг от декар са добивите от царевица в земеделската кооперация. Културата се оказва най-рентабилна през тази година, подчерта още Живко Желев. Все още фермерите от региона задържат продукцията си в очакване раздвижването на зърнения пазар и по-добри цени.

Неожънатите царевични ниви са една от причините за увеличената популация от полски мишки. Вече две седмици полетата се обхождат и се извършва борба с гризачите. Специалистите съветват на места да се извърши двукратно залагане на примамки, за да не се нападнат нивите с пшеница и рапица.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.