1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Приоритет на МЗХ ще е балансираното развитие на българското земеделие

Министър Танева: Приоритет на МЗХ ще е балансираното развитие на българското земеделие

На фокус ще бъдат интензивните сектори - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие

 „Основните политики, които ще следваме, са за балансирано развитие на модерно земеделие и за пазарно ориентирани и конкурентоспособни производители“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на политическия си екип. Тя допълни, че предвид неравномерното развитие на отрасъла, сред приоритетите ще са интензивните сектори - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие. „Трябва да стимулираме секторите, които носят по-висока добавена стойност, и тези, които през годините не са били подпомогнати справедливо“, отбеляза Танева.

„Стартирането на Програмата за развитие на селските райони е основен приоритет за нашия екип – това трябва да се случи възможно най-бързо“, обяви министър Танева. Тя допълни, че се надява до края на годината да има неофициално одобрен документ от Европейската комисия, защото Програмата е обект на огромен интерес от сектора и е основен инструмент за инвестиции и подобряване на конкурентоспособността на техните земеделски стопанства. Министър Танева припомни, че Програмата беше изпратена в последния възможен момент – юли 2014 г., и беше върната с над 400 бележки, след всички хвалебствени слова, които слушахме за нея. Екипът на МЗХ ще работи активно и за изготвянето на нови политики, които да осигурят повече заетост в селските райони.

Сред акцентите в областта на горите ще са намаляването на незаконната сеч, развитието на горските предприятия в обществен интерес и осигуряването на публичен и равен достъп на фирмите при изпълнението на горскостопанските дейности.

По отношение на безопасността на храните приоритет ще са скъсяването на веригата от производителя до потребителя и прекия достъп на фермерите до пазара. „По този начин ще осигурим за хората най-качествените храни на най-добрата цена“, изтъкна министър Танева.

"МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от син език. Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта“, заяви още министър Танева. Тя допълни, че се надява актуализацията на бюджета да стане възможно най-бързо, и че в момента, когато се обнародва в Държавен вестник ще се извършат плащанията на животновъдите.

Министър Десислава Танева обяви, че в работата си ще разчита на открит диалог с всички браншови организации. „Нашето най-голямото желание е да бъдем щедри на изпълнени ангажименти, а не на обещания. Това дава сигурност и прогнозируемост на държавната политика в отрасъла”, допълни още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.