1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Скочиха цените на пчелния мед

Скочиха цените на пчелния мед

Утре започва Фестивал на меда в Добрич

Страната ни може да се похвали с невероятно многообразие от пчелен мед. 10 вида от вкусния и полезен продукт се добиват у нас. Подобно разнообразие е недостижимо за редица европейски страни.

Мед от акация, слънчоглед, рапица, магарешки бодил, липа – това са само част от видовете мед, с които страната ни е благословена и има природни дадености да се произвеждат. В страни като Италия и Франция се добиват едва 3-4 вида мед, съобщиха от Националното сдружение „Съюз на българските пчелари“ в Добрич.

Лошите климатични условия през тази година попречиха на пчелите в нормалната им работа. Едва около 20 са били летните дни, в които е имало подходящи условия за летене и събиране на прашец, подчертаха от сдружението. Всичко това доведе до много малки, дори нищожни  количества мед от акация, липа и рапица. Въпреки това пчеларите от Добричко могат да се похвалят с до 25-30 кг мед от слънчоглед, който да спаси годината от провал.

Всичко това доведе до скок в цените на меда и пчелните продукти. Цените на дребно на мановия мед стигат вече 15 лева за килограм. С около 10 % се отчита завишение и при останалите видове монофлорен мед. В същото време полифлорният, или така нареченият букет, може да се открие на по-приемлива цена от десетина лева.
Всички видове мед, добит през тази година, ще бъдат изложени на Седмия Фестивал на меда, който започва утре 18 ноември в Добрич.

Автор : Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.