1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България – партньор в проекта „Хляб на мира“ 2014

България – партньор в проекта „Хляб на мира“ 2014

Инициативата у нас се реализира от НАЗ

Със сеитба на ръж в землището на гр. Кубрат тази година България се присъедини към европейския проект „Хляб на мира“, който се реализира у нас благодарение на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Символиката на проекта е изключителна, сподели в интервю за Agro.bg Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ. „Този проект е посветен на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Идеята е да се покаже как в действителност, чрез устойчиво земеделие може да се постигне мир и разбирателство между държавите и народите. Проектът достигна до България посредством българското посолство в Берлин, откъдето изпратиха специална покана до МЗХ. Естествено, оттам се обърнаха към НАЗ с покана да се включим. Ние с радост приехме, тъй като оценяваме същността и значението на проекта за обединението на страните от ЕС. В него участват 12 държави от Централна и Източна Европа, пропити с много история по отношение на бившия режим: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария и Хърватия. Беше ни драго да се включим в проекта, най-вече заради символиката му.

Знаете, че в първата година – 2013-та, семената, които бяха изпратени от Берлин, бяха от ръж, засята в така наречената зона на смъртта или мъртва ивица, която се е намирала покрай Берлинската стена, близо до Помирителната църква, разрушена по време на разделението на Източен и Западен Берлин. Тази ръж е била разпратена до всички партньори по проекта, които я засяват в своите страни, на символични за тях в исторически план места. В България ръжта беше засята в землището на с. Драгомир, близо до гр. Съединение. Защо там? Защото ние свързваме града като отправна точка за стартиране на съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г. И това беше идеята ни - да започнем от там. В климатично отношение 2013 г. наистина беше трудна, но въпреки всичко успяхме да се справим с ръжта и да изпратим обратно семена в Берлин. Там, на тържествена церемония присъстваха всички държави партньори по проекта. Официалната част на проекта беше на 1 октомври 2014 г. в Берлин и протече при богата делова програма. Ръжта, произведена в държавите, участващи в проекта, беше изпратена обратно в Берлин и смляна на брашно, от което беше изпечен ритуален Хляб на мира. На тържествена церемония той беше разчупен и раздаден на всички присъстващи. Самото разчупване на хляба се състоя на мястото на Помирителната църква, откъдето тръгва инициативата.“

„В Германия хората, разбирайки значението на този проект, оценявайки го и през своето минало, отдадоха огромна почит. Дори на церемонията, която беше на открити площи, гражданите минаваха и се включваха непринудено в проекта. Лично за мен най-емоционалният момент по време на церемонията беше, когато духовните лица, представители на различните религии, се събраха и заедно разчупиха Хляба на мира. И единият от тези духовни лица беше нашият отец Любомир, който служи в българската църква в Берлин. Това много ме развълнува, защото видяхме още веднъж, че България наистина е част от Европа. Тези дни още веднъж оценяваме значението на този проект, защото на 10 ноември се навършиха 25 години от старта на нашия преход, а на 9 ноември – 25 години от физическото разрушаване на Берлинската стена“, допълни Ангел Вукодинов, зам.-председател на УС на НАЗ.

Тази година България продължава да участва, тъй като самите инициатори, виждайки благородството на проекта, решават да го продължат и той да се превърне в едно дългогодишно мероприятие, научихме още от Наталия Тодорова. „Всяка година ще има различна държава партньор по проекта, която ще бъде домакин на следващото събитие. За 2015 г. домакин ще бъде Полша, за 2016 г. - Унгария. За 2017 г. България има големи шансове да стане домакин на проекта. Тази година домакин за страната ни беше агрофирма от Разград, която зася ръжта у нас. Горди сме, че именно НАЗ се включи в проекта и ще продължим да участваме.“

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.