1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ФАО организира конференция срещу глада

ФАО организира конференция срещу глада

Тридневната конференция в Рим започна в сряда

Декларация за правото на всеки човек на достатъчно и здравословна храна подписаха участниците в конференцията за храненето, провеждана от Организацията по земеделие и прехрана на ООН – ФАО.

Декларацията призовава правителствата по света да се борят с всички форми на неправилното хранене, в това число и затлъстяването. Приет бе и рамков екшън-план до 2025 година. "Ние имаме знанията, опита и ресурсите, за да победим лошото хранене", каза Генералният секретар на ФАО, Хосе Грациано.

Тридневната конференция в Рим започна в сряда. В четвъртък пред участниците реч изнесе Папа Франциск. Сред гостите има и редица известни личности, като например световноизвестният икономист Джефри Сакс и съпругата на Бил Гейтс, Мелинда, които се борят с глада чрез своите благотворителни организации.

Една от темите на конференцията са последствията от националните законодателства върху световното производство на храни. Когато например една държава въведе задължителна квота за биогорива, това води до покачване на цените на храните в страните от Третия свят, сочи анализ на ФАО. Затова организацията призовава при подобни национални решения или при търговски споразумения да се проверява какви последствия имат те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.