1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на агнешкия бут се повиши с 1,5%

Средната цена на агнешкия бут се повиши с 1,5%

Цените на едро на агнешки бут остават в интервала от 12,20 лв./кг до 17,93 лв./кг

Като цяло, през периода 12 – 19 ноември 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната остават без съществено изменение спрямо предходния седмичен период, показа редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Цяло агне

Средната цена на едро на цяло агне за наблюдавания период е 13,45 лв./кг кланично тегло, незначително по-висока в сравнение с предходната седмица (с 0,1%). Търговията по области се задържа в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг до 15,48 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени отново в Кюстендил, а най-високи – в Пазарджик и Пловдив. Изменение на стойностите на седмична база се регистрира само в две от областите - намаление с 1,9% в Бургас и повишение с 2,9% в Русе.

През изтеклия седмичен период не е отчетено предлагане на цяло агне в магазинната мрежа.

Агнешки бут

През анализирания период цените на едро на агнешки бут остават в интервала от 12,20 лв./кг във Варна до 17,93 лв./кг в София, без изменения на стойностите по области спрямо предходната седмица. Средната цена на едро на продукта за страната се запазва на ниво от 13,88 лв./кг.

Търговията на дребно с агнешки бут в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовите граници от 12,70 лв./кг в Пловдив до 14,99 лв./кг във Варна, без седмични изменения по области. Въпреки това, средната цена на продукта за страната се повишава с 1,5% спрямо предходната седмица до 13,58 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в Шумен.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на агнешки бут по области се запазват на нивата от предходната седмица. Най-ниски стойности са регистрирани в Бургас – 11,30 лв./кг, а най-високи в Плевен – 14,85 лв./кг. Средната цена за страната остава 13,30 лв./кг.

Средно за страната, цената на едро на агнешки бут е с 0,30 лв./кг по-висока от тази в големите супермаркети и с 0,58 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,28 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Агнешка плешка

През наблюдавания период цените на едро на агнешка плешка продължават да варират от 10,85 лв./кг (Варна) до 13,50 лв./кг (Стара Загора), без седмични изменения по области. Средно за страната, цената на едро на продукта се запазва на ниво от 12,43 лв./кг.

Предлагането на дребно на агнешка плешка в ГТВ е в ценовия интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 13,49 лв./кг (Стара Загора), като също не се наблюдават седмични ценови колебания по области. Средната за страната цена на продукта в тези обекти остава 12,54 лв./кг.

В ДТО цените на дребно на агнешката плешка се задържат в границите от 10,70 лв./кг (Бургас) – 13,93 лв./кг (Ловеч). Единствено в област Бургас е налице леко седмично изменение на цените в ДТО - понижение с 4,5%. Средната стойност за страната в по-малките магазини е с 0,3% по-ниска на седмична база (12,75 лв./кг).

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,11 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,32 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,21 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.