1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Йорданка Фандъкова инспектира строителните работи на Завода за механично и биологично третиране на отпадъци

Йорданка Фандъкова инспектира строителните работи на Завода за механично и биологично третиране на отпадъци

Съоръжението ще преработва всички битови отпадъци на София

Всяка седмица се извършват проверки на място и веднъж месечно лично проверявам напредъка с представители на висшия мениджмънт на компаниите изпълнители. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на строителната площадка на Завода на механично биологично третиране на площадка „Садината”. Строителството ежедневно се контролира от инженер.

Заводът за механично-биологично третиране е част от проекта за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”.
   
В момента се изпълняват и петте сгради от завода, като започна и доставката на оборудването. Доставени са оптични сепаратори, барабанни сита, лентови транспортьори. Оборудването ще започне да се монтира, когато сградите са покрити и са с настилки.

Очакваме се в края на годината да започне и монтажът на оборудването. По време на предходната проверка, определен за срок до края на годината, за Коледа, да бъдат покрити три от сградите. В момента вече се покриват - двете производствени сгради и тази за сепарирането.
   
Заводът за механично-биологично третиране ще бъде разположен на площадка местност „Садината” (в съседство с новопостроеното депо за неопасни отпадъци). Заводът ще преработва всички битови отпадъци на София (с изключение на разделно събираните био и зелени отпадъци). Той ще има капацитет от 410,000 т/г. Третирането на отпадъците ще се осъществява в среден дневен капацитет от 1,320 тона на ден. Процесът на механично-биологично третиране ще включва следните стъпки: механично/ръчно разделяне и сортиране, биологично третиране на органични отпадъци и производство на RDF гориво.
   
Леонидас Боболас, представител на обединението на изпълнителите, посочва, че  отговарят на договорните си задължения. Има някои малки закъснения. Представен е нов график за изпълнение, според който закъснението ще бъде наваксано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.