1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на Смилянския фасул

Празник на Смилянския фасул

Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната

Празник на Смилянския фасул ще се проведе днес, 29 ноември в родопското село Смилян. По традиция събитието се отбелязва всяка последна събота на месец ноември.  На него се събират производители на вкусния фасул и много гости. Стартът на празника на Смилянския фасул ще бъде даден в 12:00 часа с гръм на фасулевото топче пред читалището в селото.

Всички гости на Смилян ще могат да похапнат безплатно екологично чист фасул, приготвен по местна рецепта и дарен от местните производители.

В ежегодния празник отново ще има конкурс за най-добро пано, изработено от смилянски фасул, и традиционен кулинарен конкурс. Ще бъде избран и тазгодишният носител на приза „Производител на годината".

Смилянският боб расте на 820 до 875 метра надморска височина, в условия на мека зима и хладно лято, защото при температури над 33 градуса цветчетата му окапват. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.