Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната
Празник на Смилянския фасул ще се проведе днес, 29 ноември в родопското село Смилян. По традиция събитието се отбелязва всяка последна събота на месец ноември. На него се събират производители на вкусния фасул и много гости. Стартът на празника на Смилянския фасул ще бъде даден в 12:00 часа с гръм на фасулевото топче пред читалището в селото.
Всички гости на Смилян ще могат да похапнат безплатно екологично чист фасул, приготвен по местна рецепта и дарен от местните производители.
В ежегодния празник отново ще има конкурс за най-добро пано, изработено от смилянски фасул, и традиционен кулинарен конкурс. Ще бъде избран и тазгодишният носител на приза „Производител на годината".
Смилянският боб расте на 820 до 875 метра надморска височина, в условия на мека зима и хладно лято, защото при температури над 33 градуса цветчетата му окапват. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор.